Nowa matryca stawk VAT

Od 1 lipca 2020 r. obowiązują nowa matryca stawek VAT. W załączniku nr 3 do Ustawy o podatku od towarów i usług mamy wymienione towary i usługi na, które obowiązuje stawka 8%, w załączniku nr 10 ze stawką 5 %. Jeżeli danego towaru lub usługi nie ma w załącznikach należy zastosować stawkę właściwą 23 %. W załącznikach towary sklasyfikowane są po kodach CN natomiast usługi po kodach PKWiU. Aby sklasyfikować popranie kody przy towarach należy porównać kody PKWiU z kodami CN, przy usługach kody PKWiU z 2008 do kodów PKWiU z 2015.

Pomocna może być strona: https://ext-isztar4.mf.gov.pl/taryfa_celna/browseNomen.xhtml?suffix=80&country=&lang=PL&page=1&date=20200703

Obniżone stawki:

  1. Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 procent, czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie są opodatkowane 8-procentową stawką).
  2. Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka zostaną objęte 5-procentową stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 procent w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
  3. Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 procent (obecnie jest 8 procent).
  4. Musztardę, słodką paprykę (przyprawa) oraz niektóre przyprawy przetworzone (na przykład pieprz, tymianek) zostaną objęte 8-procentową stawką (obecnie 23 procent).
  5. Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5-procentową stawkę (obecnie e-booki i niektóre książki opodatkowane są 23-procentową stawką VAT).
  6. Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe będą objęte stawką 5 procent (obecnie 8 procent), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy).

Wzrost stawek:

  1. Niektórych przyprawy nieprzetworzonych (np. kurkumy, kminu i szafranu) – stawka wzrośnie z 5 do 8 procent.
  2. Homarów i ośmiornic, innych skorupiaków, mięczaków i bezkręgowców wodnych (tj. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetworów z nich, a także kawioru i dań sprzedawanych w placówkach gastronomicznych, których składnikiem będą wymienione owoce morza. Stawka VAT wzrośnie tu z 5 proc. do 23 procent.
  3. Lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 do 23 procent.
  4. Drewna opałowego z 8 proc. do 23 procent.